Vse, kar morate vedeti o zdravljenju holesterola

Vse, kar morate vedeti o zdravljenju holesterola

Ste ugotovili, da so vaše vrednosti holesterola LDL previsoke? Verjetno se sprašujete, kako se spopasti s to težavo in kako lahko izboljšate svoje zdravje.

Preberite več

Ne skrbite, niste sami. Povišan holesterol LDL je pogosta težava, ki zahteva celosten pristop k zdravljenju. V tem članku bomo preučili različne načine uravnavanja holesterola. Preverite, katere spremembe življenjskega sloga lahko prispevajo k znižanju holesterola LDL ter kdaj je potrebna uporaba zdravil.

Kar 80 % srčno-žilnih zapletov lahko preprečimo

Slab holesterol (holesterol LDL) v telesu deluje podobno kot nezaželeno kopičenje odpadkov v odtokih, ki povzročajo zamašitev in omejijo pretok. Podobno se dogaja pri povišanih vrednostih holesterola LDL v našem telesu. Nezaželena maščoba se namreč nabira na notranjih stenah žil, kar povzroči mašenje žil in posledično nastanek ateroskleroze, srčno-žilne bolezni. To lahko vodi do koronarne srčne bolezni, možganske kapi in miokardnega infarkta.

Dobra novica je, da je z zniževanjem škodljivega holesterola LDL in nekaterimi spremembami življenjskega sloga mogoče kar 80 odstotkov srčno-žilnih zapletov preprečiti.

1. Uravnotežena prehrana

Ker nekaj holesterola zaužijemo s hrano, je še posebej pri ljudeh s povišano vrednostjo holesterola pomembno, da so pozorni pri izbiri hrane. Prehranski holesterol je v živilih živalskega izvora in v jedeh, ki ta živila vsebujejo.

Iz tega razloga je priporočljivo, da omejite vnos industrijsko pripravljenih živil, kot so paštete, razne slaščice in sladke pijače, mastno meso in mesni izdelki, polnomastno mleko in mlečni izdelk, jajca in izdelkov iz jajc, slaščice z maslom in svinjsko mastjo.

Kaj je priporočljivo jesti?

Kaj je priporočljivo jesti?

2. Telesna aktivnost

Redna telesna dejavnost igra pomembno vlogo pri uravnavanju holesterola v telesu, prav tako pa pomaga vzdrževati zdravo telesno težo.

Zato je ključno, da v svoj vsakdan vključite vsaj nekaj telesne aktivnosti. Tudi, če do sedaj niste bili preveč aktivni, lahko že z majhnimi spremembami naredite veliko. Na primer, raje kot z dvigalom se odpravite po stopnicah, v službo se odpravite peš ali s kolesom in popoldne namesto gledanja televizije pojdite na sprehod.

Fizična aktivnost je zelo koristna za vsakogar, še posebej za posameznike s povišanim holesterolom pa se priporoča med 30 in 60 minut zmerne telesne dejavnosti 3- do 4-krat na teden.

3. Opustitev kajenja in prekomernega uživanja alkohola

Ključen korak pri zdravljenju povišanih ravni holesterola je opustitev kajenja in prekomernega uživanja alkohola.

Kajenje in alkohol povzročata zvišanje ravni slabega holesterola LDL ter povečujeta tveganje za srčno-žilne bolezni.

Zato je pomembno, da posamezniki, ki imajo težave s povišanim holesterolom, prenehajo kaditi in omejijo vnos alkohola, da bi zmanjšali tveganje za srčno-žilne zaplete.

4. Zmanjšanje stresa

Tudi stres lahko negativno vpliva na raven holesterola v telesu.

V svoj vsakdan vključite sprostitvene tehnike, kot so meditacija, joga in dihalne vaje, ki pomagajo zmanjšati stres in psihično preobremenjenost ter na splošno izboljšajo vaše počutje.

Sprehod v naravi

5. Kaj pa zdravila?

Če predstavljeni ukrepi niso dovolj učinkoviti, je potrebno zdravljenje z zdravili. Obstajajo različne vrste zdravil, ki vam jih zdravnik lahko predpiše posamično ali v kombinaciji:

 • Zaviralci sinteze holesterola (statini): Ti zmanjšajo nastanek holesterola LDL, zlasti v jetrih. Jemljejo se enkrat dnevno v obliki tablet.

 • Zaviralci absorpcije holesterola v prebavilih: Zmanjšajo absorpcijo holesterola LDL iz hrane. Jemljejo se enkrat dnevno v obliki tablet.

 • Zdravila za zniževanje ravni holesterola v obliki siRNA: Preprečujejo nastanek beljakovine PCSK9, kar povzroči večjo absorpcijo holesterola LDL v jetrih. Aplicirajo se v obliki subkutane injekcije dvakrat na leto (začetnemu odmerku sledi ponovni čez 3 mesece, nato pa odmerek vsakih 6 mesecev).

 • Zdravila za zniževanje ravni holesterola v obliki monoklonskih protiteles: Zavirajo beljakovino PCSK9 v krvnem obtoku, kar povzroči večjo absorpcijo holesterola LDL v jetrih. Aplicirajo se v obliki subkutane injekcije na vsaka 2 tedna ali enkrat na mesec.

Zdravnik vam bo pomagal poiskati rešitev, ki bo ustrezala vašemu načinu življenja. Predpisana zdravila je treba jemati redno in dolgotrajno, saj so zelo pomembna za znižanje holesterola LDL in s tem preprečevanje srčno-žilne bolezni.

Zdrave navade so zdrava preventiva

Preventiva je ključna, saj lahko posledice marsikaterega zapleta zmanjšamo z zdravim življenjskim slogom in rednim preverjanjem ravni holesterola LDL pri zdravniku.

Takrat, ko so vaše ravni holesterola enkrat povišane ali ste že doživeli kakšen srčno-žilni zaplet, pa ključno vlogo igra individualiziran načrt zdravljenja. Ta mora ustrezati vašim potrebam in ciljem za zdravje srca.

Prav zato ne odlašajte s pregledom pri zdravniku in vzemite zdravje v svoje roke!

Viri
 1. Mach F, Baigent C, Catapano AL, et al; ESC Scientific Document Group. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk. Eur Heart J. 2020;41(1):111–188.
 2. Cholesterol. BetterHealth Channel website. Dostopno na:https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/cholesterol, dostopano 23.4.2024
 3. Your guide to lowering your cholesterol with TLC. National Institutes of Health. Dostopno na:https://www.nhlbi.nih.gov/files/docs/public/heart/chol_tlc.pdf dostopano 23.4.2024
 4. The nutrition source: Cholesterol. Harvard T.H. Chan School of Public Health. Dostopno na:https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fatsand-cholesterol/cholesterol dostopano 23.4.2024
 5. Toth PP, Banach M. Statins: then and now. Methodist Debakey Cardiovasc J. 2019;15(1):23–31.
 6. Kosoglou T, Statkevich P,):467-94. Johnson-Levonas AO et al. Ezetimibe: a review of its metabolism, pharmacokinetics and drug interactions. Clin Pharmacokinet. 2005;44(5
 7. PCSK9 inhibitors. Spletno mesto HEART UK.https://www.heartuk.org.uk/downloads/factsheets/pcsk9i-factsheet.pdf Datum vpogleda: 19. maj 2021.

785981, 9.5.2024

DELI TO Z NEKOM, KI TI JE PRI SRCU.

Obvestilo o piškotkih

|

Nastavitev piškotkov

NovartisZdruženje zdravnikovZa srce društvoZveza koronarnizdruženje kardio

© 2024 Novartis | 785985 - April 2024

Ta spletna stran je namenjena občinstvu v Sloveniji.