Kaj je holesterol in zakaj naj mi bo mar?

Kaj je holesterol in zakaj naj mi bo mar?

Zdravje srca in ožilja je ena od ključnih sestavin dolgega in kakovostnega življenja. V tem kontekstu se pogosto omenja holesterol, ki igra ključno vlogo pri delovanju našega telesa.

Preberite več

Kadar nas povišan holesterol spremlja daljši čas, postajamo vse bolj dovzetni za resne srčno-žilne bolezni, kot so srčni infarkt ali možganska kap. Holesterol, pogosto opisan kot "tihi sovražnik", se postopoma kopiči v naših arterijah, kar lahko privede do njihovega zoženja ali celo popolne zamašitve. To povzroči težave s pretokom krvi v srce ali možgane, kar ima lahko resne posledice za naše zdravje.

Zato je izredno pomembno, da vemo:

1. kaj je holesterol,

2. zakaj je pomembno, da poznamo svoje vrednosti ter razumemo povezavo med povišanim holesterolom in srčno-žilnimi boleznimi ter,

3. kako ukrepati, da jih preprečimo in obvladamo.

Zakaj so ravni holesterola pomembne?

Ker holesterola ne vidimo in ne občutimo, mu običajno ne pripisujemo velike pomembnosti. Ampak podobno kot prometni zamašek ovira pretok prometa in povzroča težave na cestah, lahko čezmerna vrednost holesterola zamaši arterije in onemogoči pravilen pretok krvi po telesu, kar privede do resnih zdravstvenih težav:

Če se zamaši krvna žila v srcu, to povzroči srčni infarkt.

Če se zamaši krvna žila v možganih, to povzroči možgansko kap.

Če se zožijo krvne žile na območju nog ali medenice, se razvije periferna arterijska okluzivna bolezen (PAOB).

Kaj je holesterol in zakaj naj mi bo mar?

Dve vrsti holesterola

Holesterol je vrsta maščobe, ki jo najdemo v telesu in skrbi za zdravo tvorbo hormonov, proizvodnjo vitamina D, žolčnih kislin, ki pomagajo pri prebavi, in še več. Holesterol sam po sebi ni slab, razen če ga imate preveč.

Holesterol namreč dobimo iz dveh virov: približno 80 % ga proizvedejo naša jetra in črevesje, okrog 20 % pa ga dobimo iz živil živalskega izvora, kot so meso in mlečni izdelki. Holesterol kroži v krvnem obtoku, vendar ne more potovati sam. Lahko si ga predstavljamo kot olje v vodi, kjer oljne kapljice ostanejo na vrhu in se ne zmešajo z vodo. Ker je holesterol topen samo v maščobi, mora po telesu krožiti v posebni obliki, imenovani lipoproteini.

Po telesu holesterol prenašata dva glavna tipa lipoproteinov:

Kaj je holesterol in zakaj naj mi bo mar?

Poznati morate svoje vrednosti holesterola LDL

Visoka raven holesterola LDL oziroma slabega holesterola lahko povzroči kopičenje maščobnih oblog (aterosklerotičnih plakov) na stenah žil, kar privede do zoženja žil in s tem zmanjšanega pretoka krvi v srce. To lahko vodi v srčno-žilne bolezni. Zato je ključno, da redno preverjate svoje vrednosti holesterola LDL in se v primeru povišanih vrednosti posvetujete z zdravnikom.

Preverite svoje ravni holesterola LDL

Če se soočate s povišanim holesterolom, vedite, da niste edini. Veliko lahko naredite s spremembo življenjskega sloga, ki naj vključuje zdravo prehrano, redno telesno vadbo, opustitev kajenja, omejevanje uživanja alkohola ter upravljanje stresa z metodami sproščanja. Hkrati redno obiskujte zdravnika in spremljajte raven svojega holesterola LDL.

In ne pozabite, da lahko podporo vedno poiščete pri zdravstvenih delavcih in ljudeh okoli sebe.

Viri
  1. Mach F, Baigent C, Catapano AL, et al; ESC Scientific Document Group. 2019 ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk. Eur Heart J. 2020;41(1):111–188.
  2. Cholesterol. BetterHealth Channel website. Dostopno na:https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/cholesterol, dostopano 23.4.2024
  3. Your guide to lowering your cholesterol with TLC. National Institutes of Health. Dostopno na:https://www.nhlbi.nih.gov/files/docs/public/heart/chol_tlc.pdf dostopano 23.4.2024

785616, 9.5.2024

DELI TO Z NEKOM, KI TI JE PRI SRCU.

Obvestilo o piškotkih

|

Nastavitev piškotkov

NovartisZdruženje zdravnikovZa srce društvoZveza koronarnizdruženje kardio

© 2024 Novartis | 785985 - April 2024

Ta spletna stran je namenjena občinstvu v Sloveniji.