So moje ravni holesterola v priporočljivih merah?

So moje ravni holesterola v priporočljivih mejah?

Visoka raven holesterola LDL oziroma slabega holesterola lahko povzroči kopičenje maščobnih oblog (aterosklerotičnih plakov) na stenah žil, kar privede do zoženja žil in s tem zmanjšanega pretoka krvi v srce. To lahko vodi v srčno-žilne bolezni. Zato redno preverjajmo in spremljajmo ravni holesterola LDL v krvi.

Kako poteka pregled vrednosti holesterola, kakšne so možne diagnoze in zakaj večina rezultatov še ne pomeni najhujšega, si preberite v nadaljevanju.

Preberite več

Tako kot redni servis avtomobila zagotavlja brezhibno delovanje avtomobila na dolgi rok, tako tudi redno merjenje holesterola omogoča pravočasno odkritje povišanih ravni holesterola LDL. S pregledi se izognemo nepričakovanim zapletom.

Kako poteka pregled za holesterol?

Postopek določanja ravni holesterola LDL je rutinski postopek, a ključnega pomena za vzdrževanje zdravja srca in ožilja.

Laboratorijske meritve vrednosti holesterola so enostavne in hitre. Holesterol se meri s krvnim testom, imenovanim lipidogram. Ta zdravniku pomaga oceniti vaše tveganje za srčno-žilne bolezni in pri načrtovanju ustrezne preventive ali zdravljenja, kot so spremembe življenjskega sloga, prehranske prilagoditve ali zdravila.

Za izvedbo laboratorijske meritve je potreben vzorec venske krvi na roki, v nekaterih primerih zadošča tudi kapljica krvi iz prsta. Za izvedbo preiskave mora biti bolnik tešč, ker pomeni, da ne sme jesti in piti ničesar (razen vode) vsaj 9 do 12 ur pred preiskavo.

Kako pogosto moramo preverjati nivo holesterola LDL v krvi?

Dobra novica je, da je pregled za holesterol hiter in enostaven, ter ne vzame veliko časa. Če so bile vrednosti holesterola LDL ob zadnjem merjenju ustrezne oziroma znotraj priporočenih mej, je za odrasle priporočljivo, da se ravni holesterola LDL preverja vsakih pet let.

Pogostejše kontrole so potrebne pri vseh, ki imajo enega ali več dejavnikov tveganja za aterosklerozo. Pri osebah, ki jih na podlagi tabel koronarne ogroženosti opredelimo kot zelo ogrožene, in pri bolnikih z že znano srčno-žilno boleznijo (bolniki po srčnem infarktu ali možganski kapi, večina sladkornih bolnikov tipa 2, bolniki z vstavljenimi stenti v koronarnih žilah idr.) so ciljne vrednosti strožje. Pri njih mora biti holesterol LDL pod 1,4 mmol/l. Vrednosti lipidograma je pri njih treba spremljati redno, najmanj enkrat na leto.

Sprehod v naravi

Prejel/a sem izvid. Na kaj naj bom pozoren?

Naredili ste meritev holesterola in prejeli rezultate. Kako naprej? Orientirate se lahko po ciljnih oziroma zaželenih vrednostih holesterola, ki so sledeče:

Tabela holesterol vrednosti

Optimalna vrednost skupnega holesterola v krvi naj bi bila torej do 5,0 mmol/l. Še posebej pa je ključno, da ohranjate svoje vrednosti holesterola LDL pod 3 mmol/l.

Če ste že doživeli srčno-žilno bolezen, je za vas priporočljivo, da vzdržujete še nižje vrednosti LDL holesterola - pod 1,4 mmol/l.

Moje vrednosti holesterola LDL so izven ciljnih okvirjev. Kaj zdaj?

Če so vaše vrednosti holesterola nekoliko izven ciljnih okvirjev, to še ni razlog za preplah. Zgoraj navedene vrednosti namreč veljajo le kot orientacija, dejansko stanje pa se lahko razlikuje od osebe do osebe. Ciljna vrednost oziroma priporočljiva raven holesterola LDL je odvisna od ogroženosti posameznika.

Vrednost holesterola LDL 2,7 mmol/l

  • je pri telesno aktivnem 35-letniku neškodljiva,
  • za 50-letnika z novo odkrito sladkorno boleznijo ogrožajoča,
  • za 48-letnika, ki je že prebolel srčni infarkt, pa nesprejemljiva.
Pomembno

Če je meritev pokazala, da so vaše ravni holesterola LDL previsoke, to še ne pomeni najhujšega. Dobro se je zavedati, da se s povišanim holesterolom poveča tudi tveganje za bolezni srca. Mnogi ljudje s povišanim holesterolom nikoli ne razvijejo srčnih bolezni. Ker pa tega ne moremo napovedati, je priporočljivo in varneje, da raven holesterola LDL redno nadziramo.

Preverite svoje vrednosti holesterola LDL

Če vam ugotovijo povišane vrednosti holesterola, vam lahko zdravnik predlaga dodatne teste, spremembe življenjskega sloga ter v nekaterih primerih predpiše zdravila za znižanje holesterola LDL.

Holesterol se lahko trudite znižati s pomočjo uravnotežene prehrane, ki je zdrava za srce, aktivnim življenjskim stilom in obvladovanjem morebitnih kroničnih bolezni. Ravno tako je pomembno, da se z zdravnikom posvetujete o zdravilih za zniževanje holesterola LDL.

785979, 9.5.2024

DELI TO Z NEKOM, KI TI JE PRI SRCU.

Obvestilo o piškotkih

|

Nastavitev piškotkov

NovartisZdruženje zdravnikovZa srce društvoZveza koronarnizdruženje kardio

© 2024 Novartis | 785985 - April 2024

Ta spletna stran je namenjena občinstvu v Sloveniji.